Narkotika, kuru lietojam ikdienā. Nātrija glutamāts

Lielākā daļa no mums ikdienā iepērkas veikalos ne īpaši skatoties uz produktu sastāvu. No citas puses – ko tur skatīties, to pašu nātrija glutamātu pievieno itin visur. Kas tā ir pa vielu? Tā ir mūsdienīgākā no narkotikām no kuras ir atkarīga gandrīz visa pasaule. Nu bet sīkāk par to vielu.

Nātrija Glutamāts (monosodium glutamate, MSG, E621)

images Baltais kristāliskais pulveris, gandrīz bezgaršīgs, labi šķīst ūdenī. Nātrija glutamāts ir sastopams arī dabā un dabiskā veidā tas tiek izmantots Japāņu, Ķīniešu un Korejiešu virtuvēs. Neskatoties uz to, ka šai vielai nav garšas, tā pastiprina jebkura produkta garšu. It īpaši tas attiecas uz gaļas produktiem, putnu gaļu, zivīm un dārzeņiem, ka arī uz tabaku. Šī viela pastiprina ne tikai produkta garšu, bet arīimitē produkta svaigumu . Tas nozīmē, ka piem. cīsiņu ražotājs var izmantot veco gaļu, kura garšos pēc svaigas, jo tai ir pievienots E621.

Šo vielu ir atklājuši japāņu zinātnieki XX gadsimta 20 gados un nosauca to visai loģiski – adzinomoto (garšas sakne). Mūsdienā to ražo pārsvarā Japānā, no sojas.

white-powder-black-background

 

Kāpēc šī viela ir izdevīga pārtikas ražotājiem.

Šīs vielas niecīgās devās taupa milzīgu naudu uz gaļas, sēņu un citu naturālo produktu rēķina. Pilnvērtīgā gaļas gabala vietā produktā var ievietot dažus sasmalcinātus gabaliņus, vai pat gaļas ekstraktu, pievienot Glutamāta sāli un piesātināta gaļas garša produktam ir garantēta.

msg-monosodium-glutamate-side-effects

Par šīs vielas bīstamību.

XX gadsimta 70. gados šo vielu sāka turēt aizdomās par vairāku slimību izraisīšanu. Uz doto brīdi ir pierādīti vairāki fakti. E621 var izraisīt alerģiju, astmu (it īpaši bērniem) un „ķīniešu restorāna sindromu”, – reiboni ar sliktu dušu un galvassāpēm. Dažos gadījumos tas var izraisīt paralīzi. Maziem bērniem tas var izraisīt hiperaktivitāti un atkarību.

Mēles receptori pie šīs vielas arī ļoti ātri pierod un ja ilgstošu laiku lietojiet produktus ar tādu piedevu – naturālā pārtika vairs neliksies tik garšīga, jo receptori vairs nebūs spējīgi atšķirt garšu bez Nātrija glutamāta.

Nātrija glutamāts ir ģenotoksisks produkts. Tas nozīmē, ka jūsu glutamāta atkarība būs arī jūsu bērniem.

Ir vēl vairāki fakti par E621 bīstamību, bet tie ir viegli sameklējami Internetā.

lejupielāde Par šīs vielas bīstamību.

XX gadsimta 70. gados šo vielu sāka turēt aizdomās par vairāku slimību izraisīšanu. Uz doto brīdi ir pierādīti vairāki fakti. E621 var izraisīt alerģiju, astmu (it īpaši bērniem) un „ķīniešu restorāna sindromu”, – reiboni ar sliktu dušu un galvassāpēm. Dažos gadījumos tas var izraisīt paralīzi. Maziem bērniem tas var izraisīt hiperaktivitāti un atkarību.

Mēles receptori pie šīs vielas arī ļoti ātri pierod un ja ilgstošu laiku lietojiet produktus ar tādu piedevu – naturālā pārtika vairs neliksies tik garšīga, jo receptori vairs nebūs spējīgi atšķirt garšu bez Nātrija glutamāta.

Nātrija glutamāts ir ģenotoksisks produkts. Tas nozīmē, ka jūsu glutamāta atkarība būs arī jūsu bērniem.

Ir vēl vairāki fakti par E621 bīstamību, bet tie ir viegli sameklējami Internetā.

 

You may also like...